wtorek, 11 listopada 2014

Winnice Porto


Na pytanie, z czym kojarzy się Porto?
Większość odpowie: z winem Porto!
Toteż, większość czasu w mieście tym spędziliśmy na odwiedzaniu winnic. Zawitaliśmy między innymi do:
COCKBURN’S PORT, ESPAÇO PORTO CRUZ, QUEVEDO PORT WINE, MUSEU DA CASA SANDEMAN oraz FERREIRA.

Porto - słodsze i mocniejsze (od 19% do 22% alkoholu) w smaku od standardowego wina. Wytwarzane jest z winogron zebranych w dolinie rzeki Douro (około 60-100 km od Porto). Na wiosnę młode wina zwożone są do Villa Nova De Gaia (czyli do dzielnicy Porto w której mieszkaliśmy :)), gdzie przez parę lat dojrzewają w dębowych beczkach.
Tuż przed zakończeniem procesu fermentacji (do czasu gdy osiągnie ok. 7%), dodawany jest spirytus winny (aguardente) bądź brandy.

Wyróżnimy główne i najbardziej znane gatunki porto:

Ruby – posiada głęboki czerwony kolor, leżakuje w dużych beczkach, dzięki czemu ma mniejszą styczność z drewnem i powietrzem. Butelkowane po min. 2 latach leżakowania.

Tawny – ma jaśniejszy odcień czerwieni. Leżakuje w małych beczkach, gdzie poddane jest większej oksydacji i przyległości do drewna. Butelkowane jest po 3-7 latach. Jest bardziej wytrawne niż Ruby.

Vintage – pochodzi z najlepszych roczników, butelkowane po 2 latach. Nazywany jest „winem dla cierpliwych”, ponieważ musi bardzo długo dojrzewać w butelkach (12 lat). Tylko nieliczne szczepy nadają się na Porto Vintage.

Białe Porto – słodkie bądź wytrawne. Leżakuje 2-3 lata. Najczęściej polecają pić z tonikiem, lodem i cytryną, tzw. Portonic.

Różowe Porto – to nowość wprowadzona na rynek światowy, rześki smak owoców, przypomina likier.

Porto najlepiej smakuje samo, jednak tradycją stało się pice porto po posiłkach lub do deseru. Wyjątek stanowi białe porto, podaje się je jako aperitif. Ruby pasuje do deserów zawierających kawie i czekoladę. Tawny można serwować z łagodnym, ale wyraźnym serem.


W ciemnych i trochę mrocznych budynkach, leżakuje porto.


Winnica QUEVEDO PORT WINE




Tawny.



Manufaktura korków.



Winnica ESPAÇO PORTO CRUZ.


Porto Ruby, Tawny i Różowe - to ostatnie najmniej nam przypadło do gustu.





Winnica SANDEMAN.









Małe beczki z Tawny Porto.



Duże beczki z Ruby Porto.






Winnica FERREIRA.







Barcos Rebelos, takimi drewnianymi barkami, kiedyś transportowano przez rzekę Douro beczki z porto :)




Cena zwiedzania winnic zawiera: oprowadzanie z przewodnikiem i degustacje (zazwyczaj) dwóch gatunków Porto. Ceny zaczynają się od 5 do 20 Euro, w zależności ile rodzajów Porto do degustacji wybierzemy.

Po wejściu do ciemnych piwnic czujemy, przyjemny chłód skrzyżowany z zapachem Porto i starego dębu. Większość beczek jest tak stara jak winnice, po wysłużeniu trafiają do Szkocji, gdzie składuję się w nich whisky :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz